A murit un fost rector al Universității Tehnice „Gheorge Asachi” din Iași

marți, 07 mai 2024, 08:48
2 MIN
 A murit un fost rector al Universității Tehnice „Gheorge Asachi” din Iași

S-a stins din viață prof. univ. dr. ing. Mihai Crețu, fost rector al Universității Tehnice din Iași (TUIASI).

Profesorul a fost rector al instituției de învățământ superior în perioada 2000 – 2008. În perioada 1990-1996 a fost șef de catedră al Facultății de Electrotehnică, iar în perioada 1996-2000,  2004-2008 decan. Mihai Crețu s-a stins din viață în noaptea de Înviere.

IN MEMORIAM prof. univ. dr. ing. Mihai Crețu, fost rector al Politehnicii ieșene

Corpul academic al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) își exprimă profundul regret pentru trecerea la cele veşnice a domnului profesor doctor inginer Mihai Creṭu, fost rector al Politehnicii ieșene.
Nāscut în Iaşi în 5 octombrie 1940, urmezā cursurile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal şi absolvă cursurile Facultāţii de Electrotehnicā a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” Iaşi, în promoţia 1962, fiind inclus în același an în corpul academic al facultāţii.
A parcurs apoi toate treptele carierei academice, în 1990 fiind numit prin concurs profesor universitar titular în Catedra Măsurări electrice şi materiale electrotehnice, pe care tocmai o fondase.
Distinsă personalitate academică și științifică a lumii inginerești, a fost şef al Catedrei de Măsurări electrice şi materiale electrotehnice în perioada 1990 – 1996, decan al Facultăţii de Electrotehnicā în perioadele 1996 – 2000, 2004 – 2008 şi rector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi 2000 – 2004.
Ca titular al disciplinelor „Măsurări electrice şi electronice”, „Senzori şi traductoare”, „Măsurări în procese industriale”, are contribuții științifice importante în: dezvoltarea de senzori şi traductoare pentru roboţi industriali, a unor sisteme pentru gestiunea operativă a puterii și energiei la consumatori si de măsurare numerică a parametrilor de calitate a energiei electrice. Contribuțiile sale se extind și în domeniul utilizării instrumentaţiei virtuale pentru calibrarea termocuplelor, marea majoritate a inovațiilor profesorului fiind rezultatul cercetărilor realizate în cele peste 60 de contracte de cercetare științifică pe care le-a coordonat.
Aceste contribuții științifice au fost publicate în peste 170 de lucrări științifice, dintre care 95 în străinătate, 6 manuale didactice în edituri universitare și 14 tratate în edituri cunoscute, dintre care 2 apărute în străinătate.
În calitate de conducător de doctorat din 1990, a coordonat peste 50 de doctoranzi, 44 dintre dintre aceștia fiind confirmați ca doctori de către CNATDCU.
Cariera academicã a domniei sale a fost excepṭionalã, a format peste 50 de generaţii de ingineri şi a avut o importantă contribuţie la crearea tradiţiei școlii de inginerie electrică din Iaşi.
Creativitatea și dăruirea profesională ce l-au caracterizat vor rămâne pentru noi o pildă statornică asupra vocației unui dascãl de excelenţã. În veșnica noastră amintire și prețuire! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii